Έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στα εικονοβιβλία. Κυρίως σ’εκεινα που οι εικόνες τους κρύβουν μεγάλη ευφυία και δίνουν τροφή για σκέψη σε μικρούς και μεγάλους.
Ένας σκύλος βγάζει διστακτικά το κεφάλι του και προχωράει μυρίζοντας “σνιφ, σνιφ” μέχρι που φτάνει στον φρουρό. Πίσω του ακολουθεί κάποιος. Ο φρουρός φωνάζει απότομα ΣΤΟΠ! και ακολουθεί η επεξήγηση ότι κανείς δεν επιτρέπεται να περάσει στη δεξιά σελίδα…(ναι στην δεξιά σελίδα του βιβλίου!) “Μα, γιατί;” είναι το εύλογο ερώτημα που διατυπώνεται. Γιατί ο στρατηγός έχει δώσει εντολές η δεξιά σελίδα να μένει κενή ώστε να μπορεί να μπει στην ιστορία, όποτε το θελήσει… Κόσμος συνωστίζεται στην αριστερή σελίδα, μα ο φρουρός εκτελεί εντολές. Η λύση θα δοθεί όταν μια μπάλα κυλήσει στη δεξιά σελίδα. Στην αρχή θα επικρατήσει αμηχανία αλλά στη συνέχεια η διαχωριστική γραμμή θα εξαφανιστεί!
Δεν χρειάζεται να πει κάνεις πολλά γι’αυτό το αριστούργημα. Η ιδέα είναι απόλυτα εμπνευσμένη και η υλοποίηση άκρως επιτυχημένη. Τόσο το λιγοστό κείμενο, τοποθετημένο πάνω σε πολύχρωμα πλαίσια, όσο και η αριστοτεχνική εικονογράφηση καταφέρνουν να δημιουργήσουν έναν φανταστικό κόσμο στον οποίο συμπαρασύρουν τον αναγνώστη. Το ίδιο το βιβλίο γίνεται παιχνίδι, ένα παιχνίδι συμμετοχής και διεκδίκησης. Η υπαρκτή γραμμή της ένωσης των σελίδων του βιβλίου είναι το σύνορο πάνω στο οποίο έχει στηθεί η ιστορία. Κι εκεί υποννούνται τα όρια των νόμων και των κανόνων, ποιος και γιατί τους έθεσε. Τι σημαίνει “εκτελώ εντολές” και πώς αυτές οι εντολές αγγίζουν τις ζωές όλων; Πάνω σ’εκείνο το σύνορο του βιβλίου στήνεται μια ιστορία για την εξουσία και τη δικτατορία. Για τη δύναμη που έχει το πλήθος και πώς μια ειρηνική συνάθροιση μπορεί να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δεν μοιάζει καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η διαχωριστική γραμμή “πέφτει” χάρη σε μια ομάδα παιδιών και μια μπάλα που κυλάει, ενώ αξιοπρόσεκτο είναι επίσης το σημείο όπου το πλήθος υπερασπίζεται τον φρουρό. Έτσι ένα πολύχρωμο κύμα ανθρώπων θα πλημμυρίσει ελεύθερο τη δεξιά σελίδα… ή μήπως και κάτι παραπάνω; Μήπως η δεξιά σελίδα είναι μόνο η αφορμή για να δει κανείς όλες τις διαχωριστικές γραμμές που μπορεί να έχουν μπει στη ζωή του παρά τη θέλησή του;
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
Μην περάσεις τη γραμμή | Isabel Minhos Martins | Bernardo P. Carvalho | Εκδόσεις Μικρή Σελήνη | Ηλικίες 4+