Ο Πέδρο είναι Ισπανός, το ίδιο και ο ζωγράφος του. Ζει μέσα σε έναν πίνακα παρέα με την χήνα του -αν και θα προτιμούσε ένα σκύλο να είχε ερωτηθεί- και απολαμβάνει τις επισκέψεις του κοινού. Του αρέσει να τον κοιτούν και να του μιλούν, έστω μόνο με τα μάτια. Όταν αποφασίζεται ότι το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό και οι επιμελητές μαζεύουν και αποθηκεύουν καποια έργα μεγάλης αξίας, ο Πέδρο και οι γείτονές του αναρωτιούνται τι ακριβώς έχει συμβει. Μήπως κάποιος δυνατός σεισμός; Ή πόλεμος. Ίσως είναι επιδημία; Μήπως κάτι άλλο; Ο Πέδρο, θέλοντας να μάθει τι συμβαίνει αφήνει κάδρο του, παίρνει τη χήνα του και ξεκινά το ταξίδι του στις άλλες αίθουσες του μουσείου. Εκεί θα συναντήσει τον κυβισμό, τον ιμπρεσιονισμό, τον σουρεαλισμό. Κάθε πίνακας δίνει τη δική του εξήγηση στην ερώτηση του Πέδρο για το τι έχει συμβεί, μέχρι που συναντά τον Σεβάχ, που θα τον ανεβάσει στη βάρκα του για να του διηγηθεί ιστορίες…
Τα βιβλία της Σοφίας Δάρτζαλη πάντα τα αγαπάμε, τόσο για τον τρόπο γραφής, όσο και για την ευρηματική προσέγγιση. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτό εδώ που συνδυάζει το χιούμορ με μια πολυεπίπεδη ανάγνωση μέσα από την οποία όχι μόνο συστήνει τα μεγάλα έργα τέχνης στα παιδιά, αλλά θέτει και ερωτήματα για τη φιλία, για τον πόλεμο, τον ανθρώπινο πόνο, την αισιοδοξία και την ελπίδα που μας βοηθούν σε δύσκολους καιρούς.
Το εύρημα του πρωτοπρόσωπου αφηγητή που δραπετεύει από τον πίνακα και κάνει βόλτες μέσα στο μουσείο, ενθουσιάζει τους μικρούς αναγνώστες, που νιώθουν πως η ιστορία έχει δράση και αναμένουν με ανυπομονησία τη συνέχεια. Επίσης, η ομαλή αρχή της ιστορίας που στηρίζεται στην ομορφιά μιας επίσκεψης στο μουσείο, κλονίζεται από το γεγονός ότι το μουσείο κλείνει ξαφνικά κι αυτό ενισχύει πολύ δυναμικά την πλοκή σε μια ιστορία που δεν είναι μυστηρίου αλλά ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της τέχνης.
Να σημειώσουμε ότι το μουσείο αυτής της ιστορίας δεν είναι κάποιο υπαρκτό μέρος καθώς συγκεντρώνονται σε αυτό πολύτιμα έργα τέχνης από παντού. Έργα των Μαγκρίτ, Πικάσο, Βελάσκες, Κλέε, Μπέικον, Βερμέερ, Ματίς και πολλά άλλα. Όταν ο Πέδρο, στέκεται μπροστά στην Guernica, παίρνει τις απαντήσεις του από τον πόνο που αφουγκράζεται. Όμως η αισιοδοξία και η ελπίδα θα οδηγήσει και πάλι τον Πέδρο στο φως.
Στο κείμενο ενσωματώνονται όμορφα και κάποια αποφθέγματα για την τέχνη, χωρίς να ταράζουν την ισορροπία του κειμένου και την ανάπτυξη της ιστορίας.
Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχει ευρετήριο με όλα τα έργα που παρουσιάζονται στο κείμενο με αναλυτικές πληροφορίες όπως τίτλους, χρονολογίες και ονόματα δημιουργων.
Η εικονογράφηση έχει γίνει από τον Βασίλη Κουτσογιάννη, ο οποίος μοιάζει σαν να τρύπωσε για τα καλά στην τέχνη και όλους τους πίνακες που φιλοξενούνται σε αυτό το μουσείο και σπίτι του Πέδρο.
Στοιχεία βιβλίου: Μα πού πήγαν όλοι; | Σοφία Δάρτζαλη | Εικον.: Βασίλης Κουτσογιάννης | Εκδόσεις Μεταίχμιο | Ηλικία από 7 ετών